နောင် (၁၀)နှစ်အတွင်း ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေ လျော့ချနိုင်သော အချက် (၅)ချက်
In Unicode version
==================================================ဆီးချိုရောဂါသည် ကြိုတင်ကာကွယ်နိုင်သည့် ရောဂါတစ်ခုဖြစ်သလို မဖြစ်ခင် ကြိုတင်သိရှိနိုင်တဲ့ ရောဂါ တစ်ခုလည်းဖြစ်ပါတယ်။ အမေရိကန်နိုင်ငံမှာ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါဖြစ်သူတွေရဲ့ ၂၅%က ရောဂါမဖြစ်ခင် ဆီးချိုသွေးချို ရောဂါအကြိုအဆင့်မှာပင် သိရှိကြပါတယ်။ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါ အကြိုအဆင့်ဆိုတာက သွေးထဲမှာ သကြားဓါတ်တွေ များနေတာပါ။ ဒါကို ဂရုတစိုက်သာ ဆင်ခြင်နေထိုင်မှုမပြုခဲ့ရင် နောင် (၁၀)နှစ်အတွင်းမှာ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါ ဖြစ်လာ နိုင်ပါတယ်။ ထို့ကြောင့် -
(၁) လက်ရှိခန္ဓာကိုယ် အလေးချိန်ကို အနည်းငယ်လျော့ချပါ။
သင့်ရဲ့ လက်ရှိခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်ရဲ့ ၅%လောက် လျှော့ချနိုင်ခဲ့ရင် လေ့ကျင့်ခန်းတွေ မလုပ်ရင်တောင် သင့်မှာ ဆီးချို သွေးချိုရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေကနေ ၇၀%အထိ လျော့နည်းသွားနိုင်ပါတယ်။
(၂) ကော်ဖီလျှော့သောက်ပါ။
တစ်နေ့ကို ကော်ဖီ (၆) ခွက်နဲ့အထက် သောက်သုံးသူတွေဟာ နောင် (၁၈)နှစ်အတွင်း ဆီးချိုသွေးချို ဖြစ်နိုင်ခြေ ၂၉-၅၄% ရှိကြောင်း တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ တစ်နေ့ကို ကော်ဖီ (၄/၅) ခွက် သောက်သုံးသူတွေဟာ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါဖြစ်ပွားနိုင်ခြေ ၂၉%ရှိပြီး တစ်နေ့ကို (၁-၃)ခွက်ကြား သောက်သုံးသူတွေမှာတော့ ထူးထူးခြားခြား ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေကို မတွေ့ရှိခဲ့ပါဘူး။
(၃) ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်သော သရေစာ စားပါ။
ကစီဓါတ်ပါတဲ့ အစာတွေ မစားခင်မှာ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်ကို စားထားတာဟာ သွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကို တည်ငြိမ်အောင် ထိန်းချုပ်နိုင်ပါတယ်။ အရီဇိုးနားတက္ကသိုလ်က လေ့လာမှုတွေအရ အမျိုးအစား (၂) ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါ (သို့မဟုတ်) အင်ဆူလင်လုပ်ဆောင်မှု မကောင်းလို့ဖြစ်တဲ့ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါရှိသူတွေအနေနဲ့ သွေးတွင်းသကြားဓါတ် မတက်စေဖို့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါတဲ့ အစာတွေ မစားခင် ရှာလကာရည် လက်ဖက်စားဇွန်း (၂)ဇွန်း သောက်သင့်တယ်လို့ အကြံပြုထားပါတယ်။
(၄) လမ်းလျှောက်ပါ။
နေ့စဉ် လမ်းလျှောက်ပေးတာက ကိုယ်အလေးချိန် ပုံမှန်ဖြစ်စေပြီး ကျန်းမာတဲ့ လူနေမှုဘဝကို ပိုင်ဆိုင်စေပါတယ်။ တစ်နေ့ကို (၃၀-၃၅)မိနစ်နဲ့ တစ်ပတ်ကို ၄နာရီလောက် လမ်းလျှောက်ပေးတာက ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေကို ၈၀%အထိ လျှော့ချနိုင်တယ်လို့ ဖင်လန်နိုင်ငံက ပြုလုပ်တဲ့ သုတေသနတွေမှာ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ ဝါသနာနဲ့ ကိုက်ညီပြီး လုပ်ငန်းခွင် ပျော်ရွှင်သူတွေက ဆီးချိုသွေးချိုဖြစ်ပွားနိုင်ခြေ ၃၀% လျှော့ချနိုင်တာကို တွေ့ရပါတယ်။ တရုတ်သုတေသီတွေရဲ့ လေ့လာမှုအရ လေ့ကျင့်ခန်းပုံမှန်လုပ်သူတွေက ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါဖြစ်ပွားနိုင်ခြေ ၄၀%လျှော့ချနိုင်တာကို တွေ့ရပါတယ်။ လေ့လာမှုတွေအရ ပုံမှန်လမ်းလျှောက်လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်သူတွေက အင်ဆူလင်ဟော်မုန်းရဲ့ စွမ်းဆောင်ရည်ကို တိုးတက်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
(၅) ကောက်နှံကွေကာ စားသုံးပါ။
ကောက်နှံတစ်ခုလုံး ပါဝင်စာတွေကို စားသုံးပါက ရင်သားကင်ဆာ၊ ဆီးချိုသွေးချိုရောဂါ၊ သွေးတိုးရောဂါနဲ့ လေဖြတ်တာတွေ မဖြစ်အောင် ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ကောက်နှံတစ်ခုလုံးပါဝင်တဲ့ ကွေကာမှာ အမျှင်ဓါတ်တွေ များစွာ ပါဝင်တာကြောင့် သွေးတွင်းသကြားဓါတ် တည်ငြိမ်အောင် ထိန်းထားနိုင်ပါတယ်။
(Credit to ဇာခြည်ဝင်း/ဆေးဝါးတက္ကသိုလ်)
From Good Health Journal
In zawgyi version
ေနာင္ (၁၀)ႏွစ္အတြင္း ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ေသာ အခ်က္ (၅)ခ်က္
==================================================
ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္သလို မျဖစ္ခင္ ႀကိဳတင္သိရွိႏို္င္တဲ့ ေရာဂါ တစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္သူေတြရဲ႕ ၂၅%က ေရာဂါမျဖစ္ခင္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါအႀကိဳအဆင့္မွာပင္ သိရွိၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ အႀကိဳအဆင့္ဆိုတာက ေသြးထဲမွာ သၾကားဓါတ္ေတြ မ်ားေနတာပါ။ ဒါကို ဂရုတစိုက္သာ ဆင္ျခင္ေနထိုင္မႈမျပဳခဲ့ရင္ ေနာင္ (၁၀)ႏွစ္အတြင္းမွာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္လာ ႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ -
(၁) လက္ရွိခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို အနည္းငယ္ေလ်ာ့ခ်ပါ။
(၂) ေကာ္ဖီေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။
တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီ (၆) ခြက္နဲ႔အထက္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ေနာင္ (၁၈)ႏွစ္အတြင္း ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၉-၅၄% ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီ (၄/၅) ခြက္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၂၉%ရွိၿပီး တစ္ေန႔ကို (၁-၃)ခြက္ၾကား ေသာက္သံုးသူေတြမွာေတာ့ ထူးထူးျခားျခား ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို မေတြ႕ရွိခဲ့ပါဘူး။
(၃) က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ သေရစာ စားပါ။
ကစီဓါတ္ပါတဲ့ အစာေတြ မစားခင္မွာ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို စားထားတာဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ အရီဇိုးနားတကၠသိုလ္က ေလ့လာမႈေတြအရ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ (သို႔မဟုတ္) အင္ဆူလင္လုပ္ေဆာင္မႈ မေကာင္းလို႔ျဖစ္တဲ့ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ မတက္ေစဖို႔ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါတဲ့ အစာေတြ မစားခင္ ရွာလကာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း (၂)ဇြန္း ေသာက္သင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
(၄) လမ္းေလွ်ာက္ပါ။
ေန႔စဥ္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ျဖစ္ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ လူေနမႈဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္ေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို (၃၀-၃၅)မိနစ္နဲ႔ တစ္ပတ္ကို ၄နာရီေလာက္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၈၀%အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဖင္လန္ႏိုင္ငံက ျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနေတြမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ၀ါသနာနဲ႔ ကိုက္ညီၿပီး လုပ္ငန္းခြင္ ေပ်ာ္ရႊင္သူေတြက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၃၀% ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ တရုတ္သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္သူေတြက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၄၀%ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ပံုမွန္လမ္းေလွ်ာက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သူေတြက အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၅) ေကာက္ႏွံေကြကာ စားသံုးပါ။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါ၀င္စာေတြကို စားသံုးပါက ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးပါ၀င္တဲ့ ေကြကာမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္ပါတယ္။
(Credit to ဇာျခည္၀င္း/ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
From Good Health Journal
ေနာင္ (၁၀)ႏွစ္အတြင္း ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ေသာ အခ်က္ (၅)ခ်က္
==================================================
ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္သလို မျဖစ္ခင္ ႀကိဳတင္သိရွိႏို္င္တဲ့ ေရာဂါ တစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္သူေတြရဲ႕ ၂၅%က ေရာဂါမျဖစ္ခင္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါအႀကိဳအဆင့္မွာပင္ သိရွိၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ အႀကိဳအဆင့္ဆိုတာက ေသြးထဲမွာ သၾကားဓါတ္ေတြ မ်ားေနတာပါ။ ဒါကို ဂရုတစိုက္သာ ဆင္ျခင္ေနထိုင္မႈမျပဳခဲ့ရင္ ေနာင္ (၁၀)ႏွစ္အတြင္းမွာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္လာ ႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ -
(၁) လက္ရွိခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို အနည္းငယ္ေလ်ာ့ခ်ပါ။
သင့္ရဲ႕ လက္ရွိခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၅%ေလာက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ခဲ့ရင္ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ မလုပ္ရင္ေတာင္ သင့္မွာ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏို္င္ေျခကေန ၇၀%အထိ ေလ်ာ့နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီ (၆) ခြက္နဲ႔အထက္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ေနာင္ (၁၈)ႏွစ္အတြင္း ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၉-၅၄% ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီ (၄/၅) ခြက္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၂၉%ရွိၿပီး တစ္ေန႔ကို (၁-၃)ခြက္ၾကား ေသာက္သံုးသူေတြမွာေတာ့ ထူးထူးျခားျခား ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို မေတြ႕ရွိခဲ့ပါဘူး။
(၃) က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ သေရစာ စားပါ။
ကစီဓါတ္ပါတဲ့ အစာေတြ မစားခင္မွာ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို စားထားတာဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ အရီဇိုးနားတကၠသိုလ္က ေလ့လာမႈေတြအရ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ (သို႔မဟုတ္) အင္ဆူလင္လုပ္ေဆာင္မႈ မေကာင္းလို႔ျဖစ္တဲ့ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ မတက္ေစဖို႔ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါတဲ့ အစာေတြ မစားခင္ ရွာလကာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း (၂)ဇြန္း ေသာက္သင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
(၄) လမ္းေလွ်ာက္ပါ။
ေန႔စဥ္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ျဖစ္ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ လူေနမႈဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္ေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို (၃၀-၃၅)မိနစ္နဲ႔ တစ္ပတ္ကို ၄နာရီေလာက္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၈၀%အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဖင္လန္ႏိုင္ငံက ျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနေတြမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ၀ါသနာနဲ႔ ကိုက္ညီၿပီး လုပ္ငန္းခြင္ ေပ်ာ္ရႊင္သူေတြက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၃၀% ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ တရုတ္သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္သူေတြက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၄၀%ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ပံုမွန္လမ္းေလွ်ာက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သူေတြက အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၅) ေကာက္ႏွံေကြကာ စားသံုးပါ။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါ၀င္စာေတြကို စားသံုးပါက ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးပါ၀င္တဲ့ ေကြကာမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္ပါတယ္။
(Credit to ဇာျခည္၀င္း/ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
From Good Health Journal
No comments:
Post a Comment