Monday, December 4, 2017

ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲကေလးငယ္မ်ား မျဖစ္မေနစားသံုးေပးသင့္သည့္ အစားအေသာက္ (၁၀) မ်ိဳး

ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲကေလးငယ္မ်ား မျဖစ္မေနစားသံုးေပးသင့္သည့္ အစားအေသာက္ (၁၀) မ်ိဳး

အာဟာရမွ်တ၍ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္မွ်တသည့္ အစားအစာမ်ားကို ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲကေလးငယ္မ်ားအား ဂရုတစိုက္ေကၽြးဖို႕ရန္ အင္မတန္ကို အေရးႀကီးပါသည္။ ကေလးမ်ားလိုအပ္သည့္ စြမ္းအင္ပမာဏႏွင့္ အာဟာမ်ားမွာ လူႀကီးမ်ားႏွင့္ အထူးပင္ကြာျခားမႈရွိလွပါသည္။ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲအဆင့္တြင္ ကေလးမ်ား၏ခႏၶာကိုယ္မွာ တိက်မွ်တသည့္ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားအထူးလိုအပ္သျဖင့္ မိမိရင္ေသြးငယ္မ်ားအား က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္သည့္ အစားအစာမ်ားကို ဂရုတစိုက္ေရြးခ်ယ္ေကၽြးေမြးဖို႕လိုအပ္ပါသည္။

ထုိ႕ေႀကာင့္ မည္သည့္အစားအစာမ်ားက ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ကေလးငယ္မ်ား၏ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ တိုးတက္ဖြံ႕ၿဖိဳးရန္အတြက္ လိုအပ္သည့္ အာဟာရဓာတ္မ်ားကို ေပးစြမ္းႏိုင္မလဲဆိုတာ သိရွိေစရန္ ေ၀မွ်ေပးလိုက္ရပါတယ္။

၁။ ႏြားႏို႕

ကေလးငယ္မ်ားလိုအပ္သည့္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ေဖာ့စ္ေဖာရက္စ္ဓာတ္ႀကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္ ႏြားႏို႕ကို မွန္မွန္မွီ၀ဲေသာက္သံုးေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ရွိအရိုးမ်ား၊ သြား ႏွင့္ လက္သည္းမ်ား သန္မာထြားႀကိဳင္းလာေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ ထုိ႕အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားရန္လိုအပ္သည့္ ပရိုတင္း၊ ဇင့္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ အစရွိသည့္ အာဟာရဓာတ္မ်ားလည္း ႀကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။

၂။ ႀကက္ဥမ်ား

ႀကက္ဥတြင္ ပရိုတင္းဓာတ္ပါ၀င္မႈ အထူးျမင့္မားသည့္အတြက္ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲကေလးငယ္မ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းမြန္ေစရန္အတြက္ လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္မ်ားအျပင္ အိုမီဂါသရီးအဆီဓာတ္မ်ား၊ ဗီတာမင္ဒီ၊ ေဖာ့လစ္၊ ဇင့္၊ သံဓာတ္ အစံုအလင္တို႕လည္း ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ပါေသးတယ္။

၃။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ကယ္လ္စီယမ္ျပည့္၀စြာပါ၀င္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားထဲတြင္ တစ္ခုအပါ၀င္ျဖစ္သည့္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းသည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲကေလးငယ္မ်ားအတြက္ အင္မတန္မွ အေထာက္အကူျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီအမ်ားအျပားပါ၀င္သျဖင့္ အစာေျခဖ်က္စနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစကာ အာရံုေႀကာဖြဲ႕စည္းမႈစနစ္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္။

၄။ ဘလူးဘယ္ရီသီးမ်ား

အရသာရွိရံုသာမက အာဟာရဓာတ္မ်ား ျပည့္၀စြာပါ၀င္သည့္ ဘလူးဘယ္ရီသီးမ်ားသည္ အရြယ္အစားေသးငယ္ေသာ္ၿငားလည္း Antioxidant ႀကြယ္၀ေသာေႀကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္အား အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားရန္မွ ကာကြယ္ေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။

၅။ ဒိန္ခ်ဥ္

ကယ္လ္စီယမ္၊ ပရိုတင္း၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိုတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ ဇင့္ႏွင့္ ေဖာ့စ္ေဖာရတ္စ္ပါ၀င္သည့္ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုမွန္မွန္စားသံုးေပးပါက က်န္းမာႀကံ႕ခိုင္သည့္အရိုးႏွင့္သြားမ်ားကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

၆။ ကန္စြန္းဥ

မ်က္လံုးအားေကာင္းရန္အတြက္ လိုအပ္သည့္ဓာတ္အမ်ားအျပားပါ၀င္သည့္ အသီးမ်ားထဲတြင္တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ၿပီး ခ်ိဳျမသည့္အရသာေႀကာင့္ ကေလးမ်ားႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာစားသံုးႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

၇။ အုတ္ဂ်ံဳမ်ား

တေန႕တာအတြက္လိုအပ္သည့္ အားအင္မ်ားကို ျဖည့္ဆည္းရန္အတြက္ အေကာင္းဆံုးေသာမနက္စာမ်ားထဲတြင္ အုတ္ဂ်ံဳမ်ားလည္း အပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳမ်ားကို မနက္စာအေနျဖင့္ စားသံုးႀကသည့္ ကေလးမ်ားသည္ စာသင္ခန္းထဲဲတြင္ ပိုမိုအာရံုစူးစိုက္ႏိုင္ေႀကာင္းကို သုေတသီမ်ားကေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၈။ ဒိန္ခဲ

ဒိန္ခဲသည္ အရည္အေသြးအထူးေကာင္းမြန္ၿပီး အလြယ္တကူအစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္အတြက္ အသားေနရာတြင္ အစားထိုးစားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

၉။ ငါး

အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းပါးကာ ပရိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားႀကြယ္၀သည့္ ငါးကိုစားသံုးေပးျခင္းက ကေလးမ်ားအစာေျခဖ်က္ရန္လြယ္ကူသလုိ အိုမီဂါသရီးအဆီဓာတ္က ဦးေႏွာက္မွတ္ဥာဏ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈႏွင့္ အျမင္အာရံုတိုးတက္ေစရန္အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

၁၀။ ပဲမ်ား

ပဲမ်ားတြင္ အဆီ၊ ကယ္လိုရီႏွင့္ ဆိုဒီယမ္ပါ၀င္မႈနည္းပါးသည့္အတြက္ မွန္မွန္စားသံုးေပးပါက ကေလးမ်ားကို ဖ်တ္လတ္တက္ႀကြေစျခင္း၊ စိတ္ခံစားမႈအားေကာင္းေစျခင္း၊ ႏွလံုးအားေကာင္းေစ၍ က်န္းမာႀကံ႕ခုိင္သည့္ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏိုင္ျခင္း စသည့္ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။

 MyStyle Myanmar


No comments:

Featured Post

ခွေးကိုက်ခံရလျှင်

၁ ။ ခွေကိုက်ခံရလျှင် ကိုက်ခံရသည့် နေရာကို အရင်ဆုံး ဆပ်ပြာနှင့်တိုက်၍ ရေစင်စင်၅မိနစ်ခန့် ဆေးပါ။ ၂။ ကိုက်ခံရချိန်မှ ၂၄နာရီ အတွင်း ခွေးရူးကာကွယ...

Popular Posts