ဝိတ္က်ခ်င္ရင္ ပဲစားပါ
ပဲစားျခင္းဟာ ၾကာၾကာဗိုက္ျပည့္ေနေစတာေၾကာင့္ သြားေရစာေတြစားခ်င္စိတ္ကိုပ်က္ျပယ္ေစပါတယ္။၀ိတ္က်လိုသူေတြအေနနဲ႔ အစားအစာကိုေျပာင္းလဲစားေသာက္စရာမလိုဘဲ ပဲမ်ဳိး၀င္ေတြျဖစ္တဲ့ ပဲသီးေတာင့္၊ ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလး စတဲ့ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္ပါ၀င္ေအာင္စားေပးပါက ၀ိတ္တက္ေစျခင္း မရွိေၾကာင္းကို ေလ့လာမႈတစ္ခုအရသိရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်လိုသူေတြအေနနဲ႔ ပဲကိုတစ္ေန႔လွ်င္ 130 ဂရမ္ (လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး သံုးပံုတစ္ပံုစာ) မွ် ေန႔စဥ္အစားအစာစာရင္းမွာ ထည့္သြင္းစားေပးသင့္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက တိုက္တြန္းထား ပါတယ္။
ေလ့လာမႈမွာပါ၀င္တဲ့ အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီး 940 ဦးအား ၄င္းတို႔အစားအစာထဲမွာ ပဲမ်ဳိးရင္းကိုထည့္ကာ စားေစၿပီး 6 ပတ္အၾကာတြင္ ျပန္လည္ဆန္းစစ္ခဲ့ရာ 0.34 ကီလိုဂရမ္ (0.75 ေပါင္) က်သြားေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ပဲစားျခင္းဟာ အစာခံေစတယ္ဆိုတဲ့ ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားရွိထားၿပီး ေသြးတြင္းရွိမေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္း ေစပါတယ္။ ပဲသီးေတာင့္၊ ပဲနီေလးကဲ့သို႔ေသာ ပဲမ်ဳိး၀င္အစားအစာေတြမွာ Glycaemic ပါ၀င္မႈနည္းတာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းမတက္ေစပါဘူး။ Glycaemic ပါတဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ျဖဴစင္ေအာင္ ဖြပ္ထားတဲ့ ဆန္၊ ေပါင္မုန႔္နဲ႔ ဆီရီယာယ္ေတြကိုစားတဲ့အခါ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊ အင္ဆူလင္တအားျမင့္တက္သြားျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Ref from...drmyanmar.com
ပဲစားျခင္းဟာ ၾကာၾကာဗိုက္ျပည့္ေနေစတာေၾကာင့္ သြားေရစာေတြစားခ်င္စိတ္ကိုပ်က္ျပယ္ေစပါတယ္။၀ိတ္က်လိုသူေတြအေနနဲ႔ အစားအစာကိုေျပာင္းလဲစားေသာက္စရာမလိုဘဲ ပဲမ်ဳိး၀င္ေတြျဖစ္တဲ့ ပဲသီးေတာင့္၊ ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလး စတဲ့ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္ပါ၀င္ေအာင္စားေပးပါက ၀ိတ္တက္ေစျခင္း မရွိေၾကာင္းကို ေလ့လာမႈတစ္ခုအရသိရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်လိုသူေတြအေနနဲ႔ ပဲကိုတစ္ေန႔လွ်င္ 130 ဂရမ္ (လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး သံုးပံုတစ္ပံုစာ) မွ် ေန႔စဥ္အစားအစာစာရင္းမွာ ထည့္သြင္းစားေပးသင့္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက တိုက္တြန္းထား ပါတယ္။
ေလ့လာမႈမွာပါ၀င္တဲ့ အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီး 940 ဦးအား ၄င္းတို႔အစားအစာထဲမွာ ပဲမ်ဳိးရင္းကိုထည့္ကာ စားေစၿပီး 6 ပတ္အၾကာတြင္ ျပန္လည္ဆန္းစစ္ခဲ့ရာ 0.34 ကီလိုဂရမ္ (0.75 ေပါင္) က်သြားေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ပဲစားျခင္းဟာ အစာခံေစတယ္ဆိုတဲ့ ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားရွိထားၿပီး ေသြးတြင္းရွိမေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္း ေစပါတယ္။ ပဲသီးေတာင့္၊ ပဲနီေလးကဲ့သို႔ေသာ ပဲမ်ဳိး၀င္အစားအစာေတြမွာ Glycaemic ပါ၀င္မႈနည္းတာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းမတက္ေစပါဘူး။ Glycaemic ပါတဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ျဖဴစင္ေအာင္ ဖြပ္ထားတဲ့ ဆန္၊ ေပါင္မုန႔္နဲ႔ ဆီရီယာယ္ေတြကိုစားတဲ့အခါ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊ အင္ဆူလင္တအားျမင့္တက္သြားျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Ref from...drmyanmar.com
No comments:
Post a Comment